Tort samodzielnie czy z dostawą?

17 Mar

Tort samodzielnie czy z dostawą?Nikt nie wyobraża sobie urodzin bez tortu urodzinowego. Jest on nieodłącznym elementem każdego zorganizowanego z tej okazji spotkania. Kiedyś zwykle piekło się go samodzielnie.

Dzisiaj sprawę ta ułatwia, chociaż by fakt, iż sklepach dostępne są gotowe spody biszkoptowe i kremy (o różnych smakach), które wymagają odpowiedniego połączenia z mlekiem. Tort urodzinowy można zrobić szybko, nakładem niewielkich starań i poświęcając na to niedużą ilość czasu. Jeśli się potrafi od początku do końca, można zrobić go samodzielnie.

Trudne zadanie

Nie jest to jednak zadanie najprostsze. Konieczny jest sprawdzony przepis na biszkopt i odpowiednie produkty do jego przygotowania. Potrzeba również tortownicę, dzięki której upieczemy biszkopt. Tort urodzinowy może mieć rożne kształty. W sklepach można znaleźć formy okrągłe, kwadratowe, prostokątne i wiele innych. Do wyboru do koloru. Jeśli już wykonamy ciasto, upieczemy je, odpowiednio podzielimy na blaty, możemy przystąpić do zrobienia kremu. Ostatnio popularne są torty z bitą śmietana, które robi się szybciej i są lżejsze. Poza kremem do tortów zwykle dodaje się dżemy owocowe.

Kwestia dekoracji

Kwestia dekoracji jest indywidualna sprawą. Innym wyjściem z sytuacji jest tort na zamówienie. Wiele cukierni, a nawet osób prywatnych zajmuje się pieczeniem tortów na zamówienie. Popularne stają się firmy, które zajmują się wykonywaniem tylko i wyłącznie tortów. Niezwykle na czasie są tortu dekorowane masą marshmalow, z której to specjaliści są w stanie wyczarować naprawdę przepiękne dekoracje. Myszka Miki, Shrek czy Sponge Bob nie stanowią dla nich żadnego problemu. Na zamówionym torcie mogą stworzyć dowolna postać czy obrazek. A cała dekoracja jest kolorowa i wykonana z dbałością o najdrobniejsze detale. Jest Taki wyjątkowy tort może być nie lada niespodzianką dla małego jubilata. Minusem tego rodzaju tortów jest to, iż zwykle są bardzo słodkie. Masa, która są ozdobione jest pełna cukru i dodatkowo jest jej dużo. Pokrywa ona cały tort i zdecydowanie decyduje o jego słodkości.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz