Najważniejsze zasady robienia pizzy

Co sprawia, że pizza w najlepszych włoskich lokalach jest wprost idealna? Przyczyną jest to, że Włosi bardzo restrykcyjnie stosują się do zasad pieczenia pizzy i przygotowywania zarówno jej ciasta, jak i dodatkowych składników. Jak więc sprawić, że nasza pizza np. w Rzeszowie będzie tak samo dobra, jak w sercu słonecznej Italii? Przekonaj się zamawiając na https://www.pizzadominium.pl/lokale/rzeszow-galeria

Najważniejsze zasady robienia pizzy

Najpierw składniki

Wszystkie produkty przeznaczone na pizzę powinny być świeże. Począwszy od drożdży, aż na bazylii kończąc. Ciasto powinno być zrobione z dobrej jakościowo mąki, typu 0 lub 00. Dzięki temu wyrasta puszyste, kruche i po prostu smaczne. Tak samo jest w przypadku sosu pomidorowego do tradycyjnej pizzy czy sera mozzarella. W żadnym przypadku nie należy stosować tak zwanych produktów seropodobnych. Sos pomidorowy nie może być zastąpiony ketchupem czy rozwodnionym koncentratem pomidorowym.

Postaw na jakość, a nie na ilość

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, dlaczego we Włoszech najchętniej jedzoną pizzą jest margarita, czy też pizza neapolitana? Obie są takimi samymi daniami, na których znajdziemy sos pomidorowy, ser mozzarella oraz bazylię – wszystko w trzech narodowych barwach Włoch – biały – ser, czerwony – sos oraz zielony – bazylia. W Polsce natomiast częściej je się pizzę z dużą ilością różnego rodzaju składników. Tak wolimy, choć nie jest to zgodne z włoską sztuką pieczenia pizzy.

Dobrym rozwiązaniem jest zadbanie o wysoką jakość wszystkich składników „lądujących” na drożdżowym cieście.

Bez sosów, za to z oliwą z oliwek

Tradycyjnie pizzę włoską nie je się z sosami czy z ketchupem. W Polsce to norma, że wraz z gorącą pizzą podawane są do niej sosy, ale we Włoszech i w wielu innych krajach, które hołdują tradycji robienia i spożywania pizzy, je się ją skropioną delikatnie oliwą z oliwek. Wydobywa ona smak pizzy i sprawia, że jest jeszcze lepsza, bardziej aromatyczna. Warto choć spróbować zaserwować pizzę z wysokiej jakości oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Tak je się w szczególności pizzę na cienkim cieście i dzięki temu smakuje ona doskonale.

Podobne wpisy:

Be the first to reply

Dodaj komentarz