Jedzenie a zdrowie

9 Lut

Jedzenie a zdrowieZwykło się mówić: jesteś tym, co jesz. Słuszność tego stwierdzenia jest raczej oczywista. Ludzie dbający o dietę, zwracający uwagę na to, co jedzą i na skład ich posiłków, zazwyczaj są zdrowsi, mają więcej siły i energii. Osoby jedzące tłusto, dużo i co się da bywają najczęściej ospałe, apatyczne, mimo sił, zmęczone i zrezygnowane.

Dietetycy niezwykle często mówią o tym, jaka moc posiadają posiłki profilaktyczne. Głośno jest o ty, jak duży wpływ nasz styl odżywiania ma na nasze samopoczucie i zdrowie. Coraz częściej zwraca się na to uwagę, mówiąc o zdrowym i propagowanym stylu życia.

Nadmiar tłuszczu

Nadmiar tłuszczy, cukrów, nadmiar węglowodanów nie służy zdrowiu człowieka. Do właściwego funkcjonowania potrzebuje on określonej ilości kalorii, odpowiedniej ilości składników odżywczych i mineralnych. Uzupełnieniem powinny być witaminy i woda, która ma również dobroczynne działanie na stan organizmu. Dieta, która uwzględnia posiłki profilaktyczne, czyli takie, które wpływają na nasz stan zdrowia, jest dietą najbardziej pożądaną. Ponadto dieta nie tylko kształtuje nasze zdrowie, ale może je i podbudowywać. Odpowiednio dobrane posiłki sprawiają, ze niektóre z chorób staja się mniej dotkliwe. Niekiedy samą dieta da się wyeliminować dolegliwości chorobowe. Przykładem może tu być cukrzyca czy uczulenie na gluten.

Spożywane posiłki

Sama dbałość o spożywane posiłki sprawia, że objawy chorobowe można wyeliminować bez konieczności stosowania leków. W przypadku uczuleń pokarmowych posiłki profilaktyczne są jedyną metodą na walkę z objawami alergii pokarmowych. Uczulenie na dany składnik pożywienia daje się zwalczyć wyeliminowując dany składnik pokarmowy z diety. Nic więcej nie trzeba. Nie ma wówczas konieczności suplementacji lekami czy preparatami antyalergicznymi. Odpowiednia dieta wystarczy. Podobnie sprawa wygląda w przypadku chorób układu krążenia. Wiele jej objawów można zredukować stosują dietę nisko tłuszczową, lekkostrawną, która dodatkowo wspomaga walkę z wysokim cholesterolem, który także przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *