Idealna pizza. Co będzie potrzebne?

14 Maj

Trudno znaleźć kogoś, komu nie smakuje pizza. Warszawa Praga, Mokotów, Wola czy Żoliborz, wszędzie pizzerie serwujące ten przysmak są oblegane przez klientów. Jednak każdy z nas doskonale zdaję sobie sprawę, że pizza nie równa się pizzy. I są lepsze i gorsze produkty w tym zakresie. Co zatem musimy mieć, aby nasza pizza była zbliżona do ideału?

Najważniejsze w pizzy jest oczywiście ciasto

Powinno być lekkie i sprężyste, tak by uniosło składniki i nie łamało się w pół po upieczeniu. Tajemnicą jest dobra mąka. Najlepsza będzie włoska typu zero. Jeśli chcemy sięgnąć ideałów, to należy kupić włoską mąkę, która jest najlepsza do wyrabiania ciasta na pizze. Oprócz mąki potrzebne nam będą też oczywiście drożdże oraz sól. Dobre ciasto na pizze wyrabia się zawsze ręcznie. Niektórzy popełniają błąd, dodając oliwy na początku tworzenia ciasta. Oliwę podajemy na sam koniec. Wtedy składniki idealnie się połączą, a samo ciasto będzie chrupkie. Ciasto po ugnieceniu powinno być odstawione na trochę, bo ze świeżego ciasta nie wyjdzie dobra pizza. Według niektórych teorii ciasto musi odstać nawet 72 godziny, by dobrze wyrosło. Kolejnym krokiem jest uformowanie placka. Ten także musi być wykonany wyłącznie przy użyciu rąk. Najlepsza pizza powinna mieć grubość około trzech milimetrów. Na bokach może być nieco grubsza, ale nie powinna przekraczać dwóch centymetrów.

Idealna pizza. Co będzie potrzebne?

Drugim warunkiem powodzenia jest sos oraz pieczenie pizzy

Piec musi być opalany drewnem, a pizza ląduje w nim, kiedy temperatura osiągnie minimum czterysta stopni. W takim piecu pizza ma spędzić dosłownie kilkadziesiąt sekund, a maksymalnie do dwóch minut. Sam sos składa się z passaty pomidorowej lub pomidorów pelati. Ważne, aby był na tyle gesty, żeby nie wchłonąć w ciasto. Sos dobrze jest też przygotować wcześniej, powiedzmy kilka godzin przed pieczeniem pizzy, bo wtedy będzie on bardziej aromatyczny. Warto też do niego dodać sól, pieprz, czosnek i świeżych ziół. Ostatnim krokiem są dodatki. Te układamy dowolnie, w zależności od naszych oczekiwań. Jednak pamiętajmy, że prawdziwa pizza nie powinna zawierać więcej niż cztery składniki.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/warszawa-c-h-wilenska

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *